Одржана промоција књига о Милунки Савић и Војводи Вуку у Музеју Војводине

Нови Сад: Одржана промоција књига о Милунки Савић и Војводи Вуку у Музеју Војводине

 
У Музеју Војводине у Новом Саду, у петак 21. априла, поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата, одржана је промоција књига „Милунка Савић – витез Карађорђеве звезде и Легије части“ и „Војвода Вук – ратничка легенда“.

Аутори књига су историчари др Видоје Голубовић – научни сарадник у Институту за међународну политику и привреду у Београду и председник Савеза Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца, Предраг Павловић – пуковник ЈНА у пензији и дугогодишњи предавач националне и војне историје на Војној академији у Београду и Новица Пешић – новинар и публициста.

Организатори промоција књига су били Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца „Обилић“ Нови Сад www.srpskidobrovoljcins1912-1918.org и Издавачка кућа „Прометеј“ из Новог Сада www.prometej.rs

На почетку програма присутнима се обратио делегат Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, свештеник Стојан Билић, старешина Саборне цркве у Новом Саду.

Поздравну реч су дали: Др Драго Његован, в.д. директор Музеја и Дарко Милојковић, председник Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца „Обилић“ Нови Сад.

О књигама су говорили један од аутора – др Видоје Голубовић из Београда и Зоран Колунџија, власник и уредник Издавачке куће „Прометеј“ из Новог Сада, покретач и уредник Едиције СРБИЈА 1914–1918.

У публици је била и група ученика Основне школе „Никола Тесла“ из Новог Сада, која из предмета Српски језик и књижевност пише реферат на тему Милунке Савић.

У музичком делу програма настипило је Удружење за неговање и очување српске традиције „Звуци с камена“ Нови Сад.

Водитељ програма је био Младен Максимовић, члан Управног одбора Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“ Нови Сад.