Прослављена слава Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“- Нови Сад

Прослављена слава Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“- Нови Сад

Када је он стигао на земљу, хришћанска васељена је била у прогону (4.в). Димитрије, јединац, постављен је за царског намесника са циљем да прогони хришћане. Он напротив јавно исповеда веру у Христа и страда за Њега.Чудима његовим нема краја, као и многих исцељењима болесних над чудотворним и мироточивим моштима.

Као што св. Димитрију привид овоземаљске војничке славе није помутио духовни вид и љубав према Богу, тако је и љубав према Отаџбини била испред свега добровољцима у годинама које су иза нас. Многи су положили животе да бисмо ми данас могли да кажемо-ово је наша земља.Србија. Први помен добровољаца нас враћа у 1903. годину, а чланска књижица бр.1 уручена је краљу Петру I Карађорђевићу. До данас Савез је више пута мењао име, а данас је то Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца. Слава- Видовдан.

Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових  потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад је подружница централног Удружења из Београда. Прославља Митровдан, као знак сећања на  улазак српске војске у Нови Сад 1918 године. Српска војска је на Митровдан 1918. године била надомак Новог Сада, а 9. новембра 1918. године јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала је у Нови Сад.

Уочи празника св. Димитрија, 7. новембра л.Г. 2017 окупили смо се да се помолимо и достојно обележимо Славу. Професор историје из Новог Сада, г-дин Петар Ђурђев, одржао је предавање на тему „99 година од уласка српске војске у Нови Сад – 1918 године“  и сликом и речју нас вратио у тај период. Након тога, колач и славско жито је освештао презвитер Жељко Латиновић, настојатељ Светоуспенског храма у Новом Саду. Молитвени чин је пратило одговарање свих присутних, што је допринело посебној молитвеној и свечаној атмосфери. Након освећења, о. Жељко се обратио пригодном беседом и честитао председнику и члановима Славу и пожелео свако добро и успех у наредним активностима.

У наставку је уследио пријатан разговор уз домаће послужење које су припремиле чланице Удружења.

 

Новембар, 2017.